top of page
Foto van schrijverYuri J.P. Meesen

Beste Wopke

De verhitte discussie tussen de Europese ministers van Financiën over de eurobonds zette redacteur Yuri aan het denken. Hij schreef een brief aan de Nederlandse minister, Wopke Hoekstra.


Foto | Arenda Oomen

Beste minister Hoekstra,


U heeft de laatste weken nogal wat bagger over u heen gekregen in de (buitenlandse) media. De verwijten zijn dat u niet solidair bent en de Zuid-Europese landen aan hun lot over laat. Het coronavirus slaat daar met harde hand toe en hun economieën verkeren in zwaar weer. Om goede zorg te kunnen blijven leveren en om de economieën te stimuleren, willen de zuidelijke EU-landen geld, veel geld. Een christen als u keert deze mensen toch niet de rug toe?


"Wie leent er goedkoop geld aan iemand die tot over zijn oren in de schulden zit?"

Europese obligaties, de zogenoemde eurobonds, zijn het perfecte middel om snel en goedkoop geld te vergaren, aldus de Italianen. Duizenden investeerders, beleggers en andere geldschieters kopen hierbij kleine deeltjes van een grote Europese lening. Omdat de hele EU garant staat lenen de Italianen tegen een laag rentepercentage, het risico is immers veel kleiner dat men zijn geld niet terugkrijgt. Voor nationale obligaties zouden de Italianen een veel hoger percentage moeten bieden, omdat hun staatsschuld ruim 130 procent is van wat ze in een jaar met zijn allen verdienen. Het risico dat investeerders hun geld niet terugkrijgen is groter en daarvoor moeten ze gecompenseerd worden. Want, wie leent er goedkoop geld aan iemand die tot over zijn oren in de schulden zit?


Uren onderhandelde u met uw Europese collega’s over een steunpakket. Want u wilde best helpen, maar niet door garant te staan voor schulden van landen die niet met geld en regels om kunnen gaan. Volgens Europese richtlijnen mag de staatsschuld van Europese landen immers niet hoger zijn dan 60 procent. Hen steunen is onbewust ook een signaal aan de zuidelijke landen dat ze een onverantwoord begrotingsbeleid kunnen voeren en dat ze gered worden wanneer het fout gaat. Over foute prikkels gesproken. En wat betekent deze extra Europese last voor het rentepercentage waartegen Nederland zelf leent? Over eurobonds geen discussie: ze komen er niet, zei u.


"Een politieke baan op het Europese toneel kunt u op uw buik schrijven."

De druk liep op, zelfs vanuit eigen land, maar u hield voet bij stuk: er komen geen eurobonds. Die zijn er inderdaad niet gekomen en daar heeft u geen vrienden mee gemaakt. Nederland zal de komende jaren (onterecht) te boek staan als dat kleine rijke landje dat alleen aan zichzelf denkt. De naam ‘Wopke Hoekstra’ zal bij veel mensen in binnen- en buitenland waarschijnlijk altijd een vervelende bijsmaak houden en een politieke baan op het Europese toneel kunt u op uw buik schrijven. Een nationaal maar zeker ook een persoonlijk offer waar ik u zeer dankbaar voor ben.


Vanuit Maastricht, de geboortestad van de EU, wil ik u bedanken en u een hart onder de riem steken. Ik ben hartstikke trots op een minister die zo voor zijn land opkomt.


Met vriendelijke groet,


Yuri Meesen


Comments


bottom of page