De dynamo is een prachtige uitvinding. Hoe kan het dat de meest duurzame manier om je fietsverlichting aan te drijven zo onbelangrijk lijkt geworden?
Zoals de meeste Nederlanders heb ik geen gloednieuwe fiets. De versnellingen zijn niet meer perfect, het spatbord heeft wat krassen en er zitten twee scheuren in mijn gelzadel. En ik onderhoud mijn fiets nog best goed, maar ik begrijp dat veel mensen de fiets opgebruiken en dan een nieuwe niet-nieuwe fiets kopen. Het is maar een fiets.
Er is echter één ding dat ik niet begrijp, en niet wil begrijpen. Zeker niet van alle jonge, hippe, progressieve, een klimaatbewuste fietsers. Waarom hebben zoveel mensen van die kleine losse fietslampjes? Kleine prutsdingen die je nog niet eens uit een Kinder Surprise zou krijgen. Meestal is het een LED-lampje, zo eentje uit de jaren negentig, dat heel zwak licht geeft. En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘opties’ van dit lichtje. Het is niet gewoon aan/uit als je op het knopje drukt. Nee, het gaat: aan, knipperlicht, epilepsie-experiment, uit. Handig als je fietslamp kapot is, maar waarom zou je langer dan een week zo’n flutdingen gebruiken als fietser en de dynamo verloochenen?
"Als je progressief bent is de dynamo duurzaam. Als je conservatief bent is het een traditionele vorm van energie opwekken."
We zijn als Nederlanders zo trots op onze fietscultuur, wat mij betreft hoort daar de dynamo bij. Bovendien is het een afspiegeling van het hele politieke spectrum. Als je progressief bent is de dynamo duurzaam. Als je conservatief bent is het een traditionele vorm van energie opwekken, zo hebben we het altijd gedaan. Als je links bent dan zijn je trapbewegingen om vooruit te komen ook de reden dat je licht brandt, oftewel het is één solidair geheel. En als je rechts bent dan gebeurt dit alles op de eigen kracht van de fietser. Als de fiets een perfecte mascotte voor de Nederlandse cultuur is, dan is de dynamo het zacht zoemende groene hart ervan. Het maakt me niet uit hoe goedkoop of zuinig LED-lampjes worden, we moeten de dynamo in ere houden.
Comments