top of page
Foto van schrijverMerle van Leusden

Column: Waarom 2021 écht beter wordt


Terwijl ik dit opschrijf, galmt de Top 2000 van NPO Radio 2 uit mijn gloednieuwe Google Home. Je weet wel, zo’n speaker waar je alles aan kan vragen en die dan ook antwoord geeft. Ik vond het een perfect kerstcadeau om mijn eigen thuiskantoor weer een stukje te verbeteren. Net op het moment dat diezelfde radio bericht over de startende vaccinatieprogramma’s in de wereld en ik een sprankje hoop in mijn borstkas voel, lees ik de column van mijn collega Vincent Janssen: we hebben niets geleerd in 2020 en daarom zal 2021 ruk blijven. Ik denk daar heel anders over.


Merle van Leusden-Brüning | Foto door Vincent M.A. Janssen

De coronacrisis heeft iets in gang gezet wat niet meer te stoppen is. We zullen op alle fronten ons leven moeten aanpassen. Is dat erg? Nee! Zonder vingers te wijzen (want we doen het allemaal): we waren niet zo goed bezig. En stiekem vinden we dat zelf ook. We wisten alleen niet zo goed waar we moesten beginnen. Om het jaar toch wat optimistischer te starten, geef ik jullie vijf redenen waarom 2021 écht beter wordt dan 2020, coronacrisis of niet.


1. Flexibeler werken

Dat is zeker iets positiefs. In het begin van vorig jaar moesten we plotsklaps volledig thuiswerken. Dat was aanpassen en wennen. Het vervaagde de scheiding tussen werk en privé en met rondrennende kinderen kun je lastig via Zoom een strategisch overleg voeren met een klant. Desondanks was ik blij dat ik niet meer iedere dag in de auto hoefde te stappen, met af en toe een file. In 2021 zullen we voor de perfecte variant gaan: een paar dagen thuis en een paar dagen op kantoor werken. En dat is the best of both worlds.


"Empathisch zijn betekent niet langer zwakte tonen. Het ego-gedreven leiderschap wordt niet meer gewaardeerd."

2. Madam Vice-President

De opkomst van een nieuw type leiderschap gaat meer en meer terrein winnen in 2021. Jacinda Ardern - de premier van Nieuw-Zeeland - is wellicht het meest aansprekende voorbeeld over hoe vrouwelijk leiderschap het verschil kan maken. Empathisch zijn betekent niet langer zwakte tonen. Het ego-gedreven leiderschap wordt niet meer gewaardeerd. Kiezers, maar ook medewerkers of consumenten, willen betrouwbaarheid, transparantie en kwetsbaarheid. En of je het nu eens bent met haar standpunten of niet: dit jaar krijgen de Verenigde Staten haar eerste Madam Vice-President. Dat is nu al een hoogtepunt om naar uit te kijken.


3. Je eigen omgeving

Wat waren we veel thuis. Vakanties gingen niet door en de dagelijkse wandeling door het stadspark werd een uitje. We gingen massaal wandelen in onze eigen natuurgebieden. En met een groeiende waardering steeg tegelijkertijd de zorgen om de eigen omgeving. De behoefte aan duurzaamheid is een noodzaak aan het worden en dat is tijdens de beide lockdowns duidelijk geworden. ‘Een betere wereld begint bij jezelf’ was ooit een cheesy campagneslogan van de overheid. Maar wat is ‘ie waar, he?


4. No Time To Die-release, eindelijk!

Het was de eerste grote filmpremière die slachtoffer werd van de coronacrisis. Persoonlijk had ik me hier te pletter op verheugd. Begin maart berichtte de makers dat de première van de nieuwste James Bond-film enkele maanden werd opgeschoven, omdat er in China ‘een aantal bioscopen dicht waren’. Oh, little did we know. In de zomer kwam het nieuwsbericht dat de release doorgeschoven werd naar april 2021. Ik zet de popcorn alvast klaar voor deze laatste Bond-film met Daniel Craig als 007.


"We weten wat we de volgende pandemie niet of juist wel moeten doen."

5. We zijn beter voorbereid

Volgens de wetenschap is corona slechts een voorproefje van alle pandemieën die we de komende jaren gaan meemaken. Met name als we onze huidige manier van leven doorzetten. Je kunt veel van onze leiders vinden: ze hebben de crisis slecht aangepakt, het vaccin komt te laat, het vaccin zal niet helpen, de neveneffecten van de maatregelen zijn te groot, etcetera. Maar ook daar is een lichtpuntje in te zien: we weten namelijk wat we de volgende pandemie niet of juist wel moeten doen. Nu maar hopen dat Van Dissel, De Jonge en Rutte het draaiboek niet door de papierversnipperaar gooien.


Tot slot las ik, in een van de jaaroverzichten van 2020, het volgende: “Een jaartal dat uit twee keer hetzelfde cijfer bestaat, zoals 2020, is een struikeljaar waarin zaken kantelen. Voor 1919 gold hetzelfde.” Voor diegene die (net als ik) geen historici zijn, is het aan te raden de gebeurtenissen uit 1919 eens te googlen. Ik noem de invoering van het vrouwenkiesrecht in Nederland, opstanden en revoluties in Rusland en de metaalstaking in Amsterdam. En geloof je echt niet dat 2021 beter wordt? Dan google ook even naar de term self fulfilling prophecy. Of vraag het je Google Home.




Comments


bottom of page