Wie na de verhalen over seksueel misbruik door filmproducent Harvey Weinstein dacht dat het niet erger kan, heeft het goed mis. Dat bewijst Jeffrey Epstein: Filthy Rich, de docuserie van Netflix over de gruwelen van de Amerikaanse miljardair. Het vierluik laat een beduusde kijker achter vol ongeloof en zonder enig vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem.
Door Anne van Dun en Yuri Meesen
Elke aflevering duurt een klein uur en verschillende thema’s komen aan bod: Epsteins werkwijze, zijn persoonlijkheid en achtergrond, zijn ‘phedophile island’ en de aftakeling naar zijn einde. Het misbruik van minderjarige meisjes, Epsteins manipulatieve karakter en zijn ogenschijnlijke onaantastbaarheid lopen hier als een rode draad doorheen.
"Het is stuitend om te horen hoe snel een massage zich ontwikkelde in aanranding of zelfs verkrachting."
Massages geven aan oude mannen Het ene verhaal lijkt nog ongeloofwaardiger dan het andere. Verschillende ‘survivors’ – in de tijd van het misbruik vaak slechts veertien jaar oud – komen aan het woord. Nagenoeg allemaal vertellen ze hetzelfde gruwelijke verhaal: ze werden door een vriendin gevraagd of ze iets extra’s wilden verdienen “door massages te geven aan wat oude mannen”. Het is stuitend om te horen hoe snel een massage zich ontwikkelde in aanranding of zelfs verkrachting. De vrouwen die aan het woord komen hebben één ding met elkaar gemeen: een moeilijke jeugd door seksueel trauma, financiële problemen of onbetrokken ouders. Epstein en zijn toenmalige vriendin Ghislaine Maxwell lokten hen met de belofte van een beter leven: een opleiding, een baan of een andere weg uit hun problemen. Wat snel blijkt, is dat ze door het seksueel misbruik in een dieper dal raken. Als kijker zie je wat voor impact de daden van Epstein hebben gehad op de levens van zoveel jonge meisjes.
Topless schuren Epstein zelf wordt tussen alle misbruikverhalen door geportretteerd als een zeer intelligente, charmante, manipulatieve en gewetenloze man die zijn fortuin vergaarde met louche praktijken in de financiële wereld. Die rijkdom bracht hem in machtige kringen: van (oud-)presidenten, topadvocaten en hoogstaande professoren, tot zelfs het koninklijke huis van Groot-Brittannië. Het gros hiervan nodigde hij meermaals uit op zijn privé eiland ergens in het Caribisch gebied. Lekker eten en feesten voor de welgestelde gasten, maar de hel op aarde voor de jonge meisjes die naar verluid topless moesten schuren met een naakte Britse prins Andrew. Dit is allemaal nooit gebeurd, zeggen de hoge heren. De technische hulp van Epstein op het eiland die het schuurincident zag, nam niet veel later ontslag. Ghislaine Maxwell wilde niet meewerken aan de docuserie en ontkent alle beschuldigingen. Dat laat de kijker achter met het gevoel dat zij en de hoge heren wel schuldig moeten zijn; of op zijn minst van het misbruik geweten hebben.
"Ze hadden hem tijdens een eerlijk proces graag nog in de ogen aangekeken en verteld hoe hij hun levens verwoestte."
Gevangenisstraf op eigen kantoor De docu krijgt een extra dimensie van verbijstering wanneer in het tweede deel van de serie de vervolging van Epstein wordt belicht. Waar filmmagnaat Weinstein zijn slachtoffers een geheimhoudingscontract en een zwijgsom onder de neus schoof, gooide Epstein het over een heel andere boeg. Verschillende politie-eenheden (inclusief de FBI) verzamelden stapels bewijsmateriaal, maar nog voor een veroordeling sloot Epstein in 2008 zonder proces een dubieuze en pijlsnelle deal met aanklager Alex Acosta. Epstein kreeg achttien maanden gevangenisstraf en immuniteit voor andere aanklachten. Hij zat er dertien uit: overdag op zijn kantoor, ’s nachts in de gevangenis. Ook dit zaakje stinkt. Dat types als deze Acosta het vervolgens zelfs tot Minister van Arbeid schoppen (onder Trump), is een enge gedachte. Acosta is slechts een van de voorbeelden van Epsteins juiste mannetjes op de juiste plaatsen. Ongeremd kon Epstein op deze manier jarenlang doorgaan met zijn gruweldaden.
Zelfmoord Epstein pleegt in 2019 zelfmoord in de cel in afwachting van zijn proces. Al snel wordt duidelijk dat er twijfel is over de doodsoorzaak. ‘Opgeruimd staat netjes’ is de onvermijdelijke gedachte vlak voor het einde van de serie. De slachtoffers van Epstein daarentegen zijn teleurgesteld. “Nu komt hij er gemakkelijk mee weg”, klinkt het. Ze hadden hem tijdens een eerlijk proces graag nog in de ogen aangekeken en verteld hoe hij hun levens verwoestte, om hem vervolgens te zien wegkwijnen in de gevangenis. Een onbevredigd gevoel, dat ook bij de kijker blijft hangen.
Eindoordeel:
🍌🍌🍌🍌
Comentarios