Kleine kans dat je nog niet van de Europese Green Deal gehoord hebt. De nieuwe maatregelen van de Europese Commissie moeten klimaatverandering bestrijden en onze economie groener maken. Helaas zijn er nog enkele misconcepties over het voorstel.
Door Yves Lacroix
De Green Deal is een van de belangrijkste stokpaardjes van de nieuwe Europese Commissie. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft de teugels in handen en presenteerde eind vorig jaar een conceptversie. Het leidde toen al tot commentaar. De een vond het het nieuwe testament van de klimaatsalafisten, de ander noemde het maar een slappe poging tot een betere toekomst. Wat is de Green Deal nu precies? En waarom is die zo belangrijk?
Klimaatneutraal
Destijds slechts een voorstel, nu is het tijd voor het echte werk. De Europese Commissie stemde in de ochtend van 4 maart voor de eerder gepresenteerde Green Deal. Zodra ook het Europese Parlement en de Europese lidstaten ermee ingestemd hebben, zal de doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn in een echte wet worden vastgelegd.
Waarom is dit zo belangrijk? De Europese Green Deal is de eerste grootschalige, internationale poging klimaatverandering aan te pakken. Het feit dat de grootste economie van de wereld, en daarmee een van de grootste vervuilers haar zinnen zet op klimaatneutraliteit, is niet niks. Dat gaat niet goedkoop zijn. Naar schatting gaat 260 miljard euro, een kwart van het Europees budget, geïnvesteerd worden in groene oplossingen.
"Sommigen spreken van een machtsgreep."
Machtsgreep
Het wetsvoorstel wordt op verschillende manieren ontvangen. Zo spreken sommigen van een machtsgreep. De Commissie stemt namelijk voor de mogelijkheid om lidstaten die niet genoeg doen om het doel te bereiken op de vingers te tikken door een zaak aan te spannen bij het Europese hof van justitie. Anderen vinden de doelstellingen niet ver genoeg gaan. Twaalf lidstaten schreven een brief aan de Commissie waarin ze oproepen tot een tussentijdse doelstelling in 2030.
Doelstellingen
Wat staat er precies in het nieuwe wetsvoorstel? Ten eerste worden de doelstellingen nu echt vastgelegd. Tegen 2050 moet de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Dat betekent niet dat er niets uitgestoten mag worden, maar dat de opname en uitstoot van CO2 gelijk moeten zijn. Daarnaast krijgt de Commissie de mogelijkheid aanbevelingen aan lidstaten te doen en mag zij lidstaten verplichten hun beleid aan te passen als ze de doelstelling niet lijken te halen.
"Belangrijk om te onthouden is dat de Green Deal niet één grote omvangrijke wet gaat zijn."
Liniaal
Hoe de stemrondes in het Europees Parlement en bij de Raad uiteindelijk gaan verlopen is nog de vraag. Duidelijk is wel dat het CDA en de VVD struikelen over de metaforische liniaal die de Commissie in handen zou krijgen. Lidstaten dwingen tot wetswijzigingen gaat ze te ver, terwijl GroenLinks het belangrijker vindt om het te hebben over de doelstellingen in plaats van het proces.
Het wetsvoorstel gaat nu de ‘pipeline’ in. Het Parlement gaat het bespreken en probeert het hoogstwaarschijnlijk aan te passen, waarna ook de ministers van alle lidstaten aan de beurt komen. Pas daarna zullen de voorstellen, mochten ze in de tussentijd niet bijgesteld worden, daadwerkelijk in de wet vastgelegd zijn.
Reeks van wetten
Belangrijk om te onthouden is dat de Green Deal niet één grote omvangrijke wet gaat zijn, maar een lange reeks van wetten die de komende vijf jaar langzaam uitgerold zullen worden. Het voorstel van 4 maart is daar de eerste van. Waarschijnlijk zullen het Parlement, dat het al loofde, en de lidstaten, die al met het concept instemden, akkoord gaan als hier en daar enkele wijzigingen aangebracht worden.
Comments