top of page

“Met een dosis ambitie kunnen vrouwen op mooie posities terechtkomen”

  • Foto van schrijver: Yuri J.P. Meesen
    Yuri J.P. Meesen
  • 6 okt 2020
  • 3 minuten om te lezen

Quota voor meer vrouwen aan de top? Nergens voor nodig, vindt Caroline Nagtegaal, Europarlementariër namens de VVD. “Vrouwen kunnen het nu zonder ook wel.” Typische mannenbanen en -sectoren aantrekkelijker maken voor vrouwen; daar zouden feministen zich op moeten richten.


Caroline Nagtegaal (VVD)

Nee, ze is geen feminist, zegt Nagtegaal met volle overtuiging. “Het feminisme van tegenwoordig is een politieke en activistische stroming. Dat activistische is helemaal niet meer nodig. Met een gezonde dosis ambitie kunnen vrouwen tegenwoordig ook op mooie posities terechtkomen.” Daar zijn genoeg voorbeelden van, zegt ze. Om haar heen in de (Brusselse) politiek, maar ook in het bedrijfsleven. Zo zijn de voorzitter van de Europese Commissie en de president van de Europese Centrale Bank vrouwen, maar ook bij grote bedrijven als PostNL en uitgeverij Wolters Kluwer staat er een vrouw aan het roer.


Haar eigen voorbeeld? Nagtegaal noemt oud-politica Neelie Kroes. “Net als ik Rotterdamse, een groot hart voor transport en een praktische liberaal.” Ook KLM-topman Pieter Elbers is “een voorbeeld van een harde werker en een pittige zakenman die vecht voor zijn personeel. Waarom kan een man voor een vrouw geen voorbeeld zijn?”


"De emotie van ‘het moet een vrouw zijn’ voert veelal de boventoon."

Toch vindt een meerderheid in de Tweede Kamer dat er meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven moeten komen. Het vrouwenquotum is daarom sinds eind vorig jaar een van de middelen die de overheid inzet. Het doet pijn in Nagtegaals liberale hart. “Daar moet de overheid zich niet mee bemoeien. Als er twee vrouwen en een man in de race zijn voor een functie en het wordt uiteindelijk de man omdat hij de beste papieren heeft, dan moet je daar niet moeilijk over doen. Kwaliteit staat voorop. Helaas zie ik bij mijn Europese werk vaak dat bij belangrijke benoemingen die insteek verloren gaat. De emotie van ‘het moet een vrouw zijn’ voert veelal de boventoon.”


Iedereen weet inmiddels wel dat diversiteit van belang is voor een organisatie, denkt de Europarlementariër. Het is volgens haar een kwestie van tijd voordat de man-vrouwverhouding meer in balans is. Maar, benadrukt Nagtegaal, we moeten ons niet blindstaren op die verhouding. “Diversiteit gaat over veel meer. Het gaat bijvoorbeeld ook over leeftijd en (opleidings)achtergrond. Een team met alleen vijf juristen of zes economen werkt ook niet.”


Het stoort Nagtegaal dat het debat over vrouwenquota polariseert, mede door de media. “‘Het spel’ wordt op een populistische wijze gespeeld.” Vrouwen worden in een hoek gedrukt, vindt ze. “Je bent of de excuustruus aan de top of de parttime-prinses. Het debat moet gevoerd worden op inhoud. Waarom maakt een vrouw bepaalde keuzes? Ik geloof er veel meer in om dat verhaal te vertellen en bespreken.”


"Hoe kun je voltijd werk voor vrouwen beter faciliteren? Als je die oorzaken aanpakt, maak je typische mannenbanen interessanter."

Het argument voor vrouwenquota is dat ze het proces versnellen; zonder gaat het te langzaam. “Daar kan ik nog wel in meegaan, maar er zijn veel meer mogelijkheden: de loonkloof tussen mannen en vrouwen aanpakken, betere kinderopvang-voorzieningen, vereisten voor werkervaring verlagen in vacatureteksten. Daarnaast denkt Nagtegaal dat het veel effectiever is om niet aan de top te sleutelen, maar om juist naar het begin te kijken. “Waarom kiezen vrouwen niet voor bepaalde banen en bedrijfstakken? Hoe kun je voltijd werk voor vrouwen beter faciliteren? Als je die oorzaken aanpakt, maak je typische mannenbanen interessanter.”


Hoe? “Dat kunnen al kleine dingen zijn. Laat in de bouw- of havensector zien dat het niet enkel fysiek zwaar en vies is; zorg dat er schone toiletten zijn. Laat tijdig in het onderwijs zien hoe gaaf deze werkplekken zijn. Voor de chemiesector scheelt het al als vrouwelijke chemici het woord voeren en worden uitgelicht tijdens open dagen van de opleidingen. Daar kunnen feministen zich beter op richten dan op percentages.”


留言


Contact redactie [at] geenkwats [punt] com

GeenKwats anno 2016

Website ©2021  Created by GeenKwats 

bottom of page