Het coronavirus teistert de wereld. De ogen zijn nu gericht op de doktoren, verplegers en ander zorgpersoneel. Hoe is het om in deze tijden in de zorg te werken? GeenKwats maakt deze week een serie waarin de Nederlandse zorghelden aan het woord zijn.
Marlon Scholtes (27) is sinds september 2019 arts op de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis. Hij staat aan het begin van zijn carrière en weert zich kranig op de afdeling waar patiënten met acute klachten zoals botbreuken, kortademigheid of verwondingen de revue passeren. “Je komt er de eerste weken vooral achter hoe veel zaken je nog niet weet als je pas uit de schoolbanken komt”, bekent hij. “Het echte vakmanschap komt wanneer je op de werkvloer bezig bent en verantwoordelijkheid draagt.”
"We hebben allemaal hetzelfde doel; dat creëert een gevoel van saamhorigheid."
De voorbereidingen op een groeiende toestroom van coronapatiënten zijn volgens Scholtes op tijd ingezet. Er is een speciale afdeling ingericht voor binnenkomende patiënten op de SEH die symptomen van corona hebben. Omdat de eerste weken relatief rustig bleven op de SEH, was er genoeg tijd om deze zogenoemde ‘vieze’ afdeling goed te organiseren. “We werken met een multidisciplinair team, waarbij altijd een assistent van interne geneeskunde, cardiologie, neurologie, SEH en longgeneeskunde tegelijk aanwezig zijn. Iedere patiënt wordt door een specialist onderzocht. We hebben allemaal hetzelfde doel; dat creëert een gevoel van saamhorigheid.”
Scholtes is zich ervan bewust dat de coronacrisis een enorme impact heeft op het leven van veel mensen. Toch weet hij een balans te vinden tussen sentiment en professionaliteit. “Klappen om acht uur, spandoeken en de aandacht in de media voor zorgverleners zijn hartstikke mooie gebaren. Maar voor mij voelt het, ook al is het meer aanpoten nu, toch vooral als another day at the office.” Scholtes steekt zijn lof af naar de mensen die logistieke en organisatorische zaken regelen om de boel draaiende te houden. “Deze mensen doen belangrijk werk, waardoor wij onze diensten kunnen draaien.”
"Angst is een te groot woord. Ik volg de ontwikkelingen met een gespannen nieuwsgierigheid."
Na een lange dienst komt Scholtes tot ontspanning door thuis vooral met plezierige dingen bezig te zijn: een potje gamen of gewoon bijpraten met zijn vriendin. Zij zit namelijk thuis omdat haar co-schappen geschrapt zijn. Of hij zelf angstig is deze dagen? “Angst is een te groot woord. Ik volg de ontwikkelingen met een gespannen nieuwsgierigheid.”
Comments